- Ingrediƫnten:
- 1 kilo runderlappen, in blokjes
- Peper
- Zout
- 3 el bloem
- 50 gr roomboter
- 2 eetlepels olie
- 3 uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 grote winterpeen, in plakjes gesneden
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 2 takjes tijm
- 1 blikje tomatenpuree
- 80 gram ontbijtkoek
- 1 flesje Leffe Bruin bier
- 200 ml runderbouillon
- 250 gr champignons (voor de liefhebbers)
- ======================================================
- Meng de blokjes runderlappen met olie, peper, zout en bloem.
- Smelt ondertussen de roomboter in een braadpan en laat de boter langzaam op temperatuur komen.
- Gebruik een koekenpan voor het fruiten van de uien en knoflook, voeg na 2 minuten de tomatenpuree toe. Roer het geheel en doe de temperatuur op een lage stand.
- Doe de runderlappen in je braadpan en schroei de stukken vlees op hoge temperatuur dicht. Voeg na ongeveer 5 minuten de uien, knoflook en tomatenpuree toe.
- Voeg nu de winterpeen en runderbouillon toe en zet naar gemiddelde temperatuur. Laat het 2 a 3 minuten doorsudderen, voeg hierna het bier toe. Laat het nu 2 minuten zachtjes doorsudderen.
- Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan. Doe de champignons erbij en roer het geheel nog steeds op gemiddelde temperatuur. Als laatste voeg de laurier, kruidnagel en tijm toe.
- Laat het stoofvlees nu op een lage temperatuur langzaam sudderen en zacht worden. Minimaal 2 uur, echt mals wordt het na 4 uur vind ik zelf.
- Geniet van de stoofpot met aardappelpuree of met dikke frieten. Eet smakelijk !