Stoofpot met bruin bier

  • IngrediĆ«nten:

  • 1 kilo runderlappen, in blokjes
  • Peper
  • Zout
  • 3 el bloem
  • 50 gr roomboter
  • 2 eetlepels olie
  • 3 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 grote winterpeen, in plakjes gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 80 gram ontbijtkoek
  • 1 flesje Leffe Bruin bier
  • 200 ml runderbouillon
  • 250 gr champignons (voor de liefhebbers)

  • ======================================================
  • Meng de blokjes runderlappen met olie, peper, zout en bloem.
  • Smelt ondertussen de roomboter in een braadpan en laat de boter langzaam op temperatuur komen.
  • Gebruik een koekenpan voor het fruiten van de uien en knoflook, voeg na 2 minuten de tomatenpuree toe. Roer het geheel en doe de temperatuur op een lage stand.
  • Doe de runderlappen in je braadpan en schroei de stukken vlees op hoge temperatuur dicht. Voeg na ongeveer 5 minuten de uien, knoflook en tomatenpuree toe.
  • Voeg nu de winterpeen en runderbouillon toe en zet naar gemiddelde temperatuur. Laat het 2 a 3 minuten doorsudderen, voeg hierna het bier toe. Laat het nu 2 minuten zachtjes doorsudderen.
  • Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan. Doe de champignons erbij en roer het geheel nog steeds op gemiddelde temperatuur. Als laatste voeg de laurier, kruidnagel en tijm toe.
  • Laat het stoofvlees nu op een lage temperatuur langzaam sudderen en zacht worden. Minimaal 2 uur, echt mals wordt het na 4 uur vind ik zelf.
  • Geniet van de stoofpot met aardappelpuree of met dikke frieten. Eet smakelijk !